Verzet tegen olie en gaswinning onder Woerden

KIJK VOOR ONZE SPECIALE FACEBOOKPAGINA OVER DIT ONDERWERP OP: https://www.facebook.com/laatwoerdennietzakken/

Het is u vast niet ontgaan: er zijn plannen voor gas- en oliewinning pal onder onze woonwijken midden in het Groene Hart! Lokale partij STERK Woerden ontdekte in februari 2015 dat Vermilion Energy wil gaan starten met proefboringen, en stelde daarover gemeenteraadsvragen. Wij zijn tegen boringen onder onze woonwijken en vinden dat de zorgen van onze inwoners serieus genomen moeten worden: hoe staat het met verzakkingen? Trillingen? Schades? Milieuvervuiling? Veel onbeantwoorde vragen die onder de inwoners leven!

Voor STERK Woerden staat voorop dat u wordt geïnformeerd over deze plannen.

Kijk voor actuele dossierinformatie ook op:

https://www.woerden.nl/oliewinning

Of

https://www.facebook.com/laatwoerdennietzakken/

 

Zo ging ons balletje rollen:

 

Wij kregen de agenda van het dorpsteam waarder van 25 november 2014 toegestuurd, daaruit bleek dat Vermilion plannen heeft voor nieuwe boringen: http://www.dorpenwijk.nl/waarder/wp-content/uploads/2013/10/25112014-Agenda-dorpsteam-Waarder.pdf

 

Waar hebben we het exact over?

Het gaat om de winlocatie Papekop, net onder de A12 bij Woerden. Het wingebied ligt pal onder Woerden West, met een 'interferentiegebied' dat heel Woerden beslaat (bron NLOG, 2012).

 

Het totale gebied heeft een oppervlakte van 63 vierkante kilometer en herbergt op zo'n 2 kilomter diepte zowel olie als gas. De winningsvergunning is in 2006 afgegeven door het Ministerie van EZ en loopt tot 19-07-2031.

De boorlocatie ligt in de provincie Zuid-Holland, in de gemeente Bodegraven Reeuwijk. Deze gemeente geeft de omgevingsvergunning. De winning vindt plaats onder Woerden en Oudewater, in de provincie Utrecht.

 

Is deze olie en gaswinning onverwacht?

Het is niet onbekend dat er onder Woerden olie en gas is te vinden. in 1986 deed de NAM deze ontdekking en sindsdien is meerdere malen geprobeerd rendabel te kunnen winnen, echter was dit onsuccesvol door het ontbreken van een goede infrastructuur en de olieprijs. Men heeft de proefschachten dichtgestort met beton en de afsluiter weggehaald. Als u er nu langsrijdt dan ziet u een geasfalteerde locatie met een hek eromheen.

 

Fabel of feit: Woerden verdient aan de olie en gaswinning

Fabel! De winst van de olie en gaswinning gaat naar Vermilion voor 60% en voor 40% naar EBN. EBN is een staatsbedrijf, waarmee de Rijksoverheid/Minister een dubbele rol heeft: ze verleent vergunningen en verdient er ook aan.

 

Wat is Vermilion van plan?

Volgens het winningsplan is het voornamelijk oliewinning. De olie zal worden onttrokken aan de Bunter reservoirlagen en wordt samen met het water opgeslagen in tanks voordat zij per vrachtwagen over de nieuwe randweg worden vervoerd. Het gas zal worden omgezet in elektriciteit en worden opgenomen in het nabijgelegen hoogspanningsnetwerk. U kunt meer lezen in het document van de gemeente Woerden: http://gemeenteraad.woerden.nl/stukken/Ingekomen-brieven/15r-00155-rib-standpunt-college-inz-olie-en-gaswinning-papekopveld-merged.pdf

 

Waarom zijn wij hiertegen?

De fractie van STERK Woerden heeft nog altijd dezelfde problemen met gas- en oliewinning op deze locatie als in 2007:

 

  1. Risico’s op bodemdaling en trillingen
  2. Overlast van veel zwaar verkeer
  3. Geluids- en lichtoverlast (o.a. bij het affakkelen)
  4. Milieurisico’s door lekkage of gebruik van chemicaliën

 

Wij worden hierin gesteund door de recente onderzoeken van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2015/02/18/aardbevingsrisico-s-in-groningen.html

 

Wat heeft de politiek al gedaan?

  • De gemeenteraad van Woerden heeft onze motie tegen olie- en gaswinning raadsbreed aangenomen
  • Het college van burgemeester en wethouders verzoekt de minister Kamp de vergunning in te trekken en opnieuw te onderzoeken
  • De gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater steunen Woerden
  • De Tweede Kamer heeft en debat aangevraagd over onder andere boringen op Terschelling, Woerden en bij Assen
  • Er is een informatiebijeenkomst voor inwoners georganiseerd

 

Zie hiervoor:

 

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1294821/woerden-in-actie-tegen-gas-en-olieboringen.html

 

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1294858/oudewater-steunt-woerden-in-strijd-tegen-gas-en-olieboringen.html

 

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1294491/cu-wil-kamerdebat-over-gasboring-woerden.html

 

Wat kunt u doen?

 

Informeer uzelf en kom in ieder geval naar de informatiebijeenkomst(en). Daar kunt u ook laten weten wat u hiervan vindt.

 

Wilt u meedenken of actievoeren? Van harte welkom, meldt u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en maak een afspraak met ons.